Křišťálová koule 2020? Bydlení zdraží, počet poskytnutých hypoték klesne

Ani v roce 2019 růst cen napříč jednotlivými segmenty neskončil. Došlo sice ke zpomalení, ale očekávaná stagnace se nedostavila. V roce 2020 bude čím dál více zájemců o vlastní bydlení narážet na zhoršenou dostupnost hypoték, pomalou výstavbu a převis poptávky nad nabídkou.Vývoj cen bytů

Například ceny bytů v Praze vzrostly podle dat společnosti RE/MAX meziročně o devět procent. „Celorepublikový průměr pak odpovídá zhruba pěti procentům, přičemž nejrychleji ceny rostly ve Středočeském kraji. Nejvyšší nárůst u malých bytů pozorujeme v Jihočeském kraji a na Ústecku. Ceny rodinných domů pak rostly nejvíce v Moravskoslezském kraji, Pardubicku, Olomoucku a Praze. U pozemků “vítězí“ Liberecko a Vysočina,“ vyjmenovává Pavel Hassman z RE/MAX 4YOU.

Podle Hassmana došlo v porovnání s rokem 2018 ke zpomalení růstu, nicméně očekávaná stagnace se ve většině regionů vůbec nedostavila. „Na českém trhu se obecně nedostává residenčních nemovitostí a pozemků vhodných pro výstavbu rodinných a bytových domů. Vysoká poptávka z minulých let způsobená rostoucí ekonomikou a nízkými úrokovými sazbami vyhnala ceny nemovitostí na dnešní rekordní úrovně,“ říká Hassman, podle kterého se s podobným vývojem dá počítat i v příštím roce. Ceny v dobrých lokalitách napříč republikou budou mírně růst. Čím dál více bude záležet na konkrétním místě a typu nemovitosti. Zásadní změnu trendu by mohla odstartovat jedině zásadní makroekonomická událost.

Vzroste zájem o chalupy k trvalému bydlení

Nárůst cen potvrzuje také Jiří Rájek, generální ředitel ERA Reality, podle kterého došlo k nejvýraznějšímu růstu cen bytů na Příbramsku, Litoměřicku či Ústí nad Labem. „Celkově ceny bytů i ostatních nemovitostí v ČR meziročně rostly o jednotky procent,“ vysvětluje Rájek.

A větší změna se vzhledem k ekonomické situaci v ČR neočekává ani v roce 2020. „Realitní trh projde segmentací a vzniknou výraznější rozdíly v cenách nemovitostí v různých oblastech ČR. Ve velkých městech se předpokládá další nárůst cen v jednotkách procent. Vzhledem k pomalé výstavbě nového bydlení převis poptávky nad nabídkou nezmizí. Zájem o menší nemovitosti bude růst díky mladší generaci. Dále budou vyhledávané celoročně obývatelné chalupy a menší rodinné domy a to kvůli zdražování bydlení a nutnosti vyšší hotovosti při žádosti o hypotéku,“ dodává Rájek z ERA Reality.

Méně hypoték a renesance stavebního spoření

Právě horší dostupnost a dosažitelnost hypoték bude pro řadu lidí čím dál častěji bariérou před koupí bytu či domu. „Hypotéka není produkt pro finančně slabší rodiny a pomalu se stává luxusem. Mnoho mladých rodin na hypotéku za aktuálních podmínek nedosáhne,“ vysvětluje Josef Janoušek ze společnosti SIRIUS Finance, podle kterého se řada lidí snaží omezení ČNB obcházet tím, že kombinují několik úvěrů. Čím dál zásadnější jsou vlastní úspory a proto je nasnadě, aby si mladí lidé či jejich rodiče opět začali výrazněji spořit. Jestli počet poskytnutých hypoték v letošním roce klesal, v příštím tomu nebude jinak. Renezanci naopak zažívá stavební spoření, kterému hrají do karet nízké úrokové sazby a rychlá možnost získání úvěru.

Rodinné domy se ještě více prodraží

Ceny nemovitostí ovlivňuje také rekordně nízká nabídka a výstavba v posledních letech. Velký vliv má také dlouhá doba schvalovacích procesů před výstavbou. Proti zásadnímu poklesu cen i přes restrikci hypotečních úvěrů ze strany ČNB hovoří i rostoucí ceny stavebních prací a nedostatek kvalifikovaných pracovních sil. To potvrzuje také Petr Vaněrka, generální ředitel sítě stavebnin PRO-DOMA: „ Segment stavebnictví bude stále více hmatatelně narážet na nedostatek kapacit k provedení stavebního díla a to nevyřeší v krátkém horizontu žádné opatření. V praxi to znamená, že když dosáhnete stavebního povolení, tak vám zhruba další rok trvá, než získáte kvalitní firmu, která vám stavbu zrealizuje. V roce 2020 se do ceny staveb se začne viditelně promítat změna ceny práce, jejíž spirála se roztáčí. Rok 2020 bude zároveň posledním který pojede na stejné pozitivní vlně jako roky 2018 a 2019. Začne se zakládat méně staveb, což se projeví v roce 2021 a později“. Dá se tedy usuzovat, že částečný přesun obyvatel z měst do okolních obcí bude pokračovat. Úskalí ve stavbě vlastního domu však představují nejen ceny stavebních prací, ale také nedostatek stavebních pozemků. I to bude důvodem, proč bude výstavba rodinných domů postupně omezována.